Emma skriver masteroppgave om renseprosess hos Hias
Emma skriver masteroppgave om sluttpolering etter Hias-prosessen (se faktaboks), eller tertialfiltrering: Filtrering av avløpsvannet etter at det har passert diskfilteret. Hun skal undersøke hvordan renseeffekten kan økes ved å sette inn ekstra filtrering.
Sandfilter
Ansatte i Hias IKS og Hias How2O har laget et sandfilter; et rør fylt med to ulike typer leca. -Dette er et såkalt monomultifilter, som er anbefalt i forbindelse med avløpsrensing, sier Emma. Sandfilteret tar ikke stor plass, og er i tillegg billig i drift. I hennes studie er sandfilteret siste trinn før avløpsvannet renner ut i Mjøsa.
-Jeg tar prøver av avløpsvannet før og etter at det har passert sandfilteret, og studerer hovedsakelig partikkelfjerning. I tillegg studerer jeg fosforfjerning. Resultatene ser allerede lovende ut. Stort sett halveres turbiditeten, sier hun. Så langt har Emma brukt mye tid på å undersøke hvor lenge filteret må spyles mellom hvert forsøk.
Optimalisering
Emmas masteroppgave er et ledd i optimaliseringen av Hias-prosessen. -Vi vet at det kan komme strengere rensekrav. Hvordan kan vi oppnå disse kravene uten å bruke kjemikalier? Hvis tertialfiltrering fungerer kan man kanskje slippe å bruke kjemikalier i normaldrift, sier Emma.
Det er de ansatte hos Hias som har installert pumpe og laget styringssystemet som Emma bruker i sine studier. -Jeg får god hjelp av de ansatte i driftsavdelingen. De er veldig engasjerte og dedikerte, og det er gøy å jobbe sammen med dem. Jeg setter stor pris på at jeg bare kan banke på døra og få hjelp når jeg trenger det, sier hun.
Professor ved NMBU, Lars Hem, er Emmas hovedveileder. I tillegg har hun tre veiledere hos Hias:
Gjermund Sørensen er Emmas praktiske veileder, mens Torgeir Saltnes er teoretisk veileder og Mai Riise er administrativ veileder.