HjemNyheterAktueltEngasjert næringsminister på besøk

Engasjert næringsminister på besøk

Fosfatanalyser og Hias-prosessen var blant temaene da næringsminister Jan Christian Vestre i dag besøkte Hias How2O og Hias IKS. Det var en engasjert statsråd som ble veiledet gjennom analysene og fikk en kort innføring i hvordan Hias-prosessen fungerer.

Anders T. Øfsti, daglig leder i Hias How2O, ga Vestre en kort innføring i selskapet og utfordringene på markedstilgang, rammebetingelser og markedsadgang.  Morten Finborud, administrerende direktør i Hias IKS, ga et kort tilbakeblikk på historien til Hias renseanlegg og utviklingen frem til dagens unike anlegg.

-For Hias How2O er reell markedsadgang helt kritisk for at teknologien vår skal bli tatt i bruk. Dersom offentlige anbud ikke vektlegger levetidskostnader, klimafotavtrykk og ressursgjenvinning vil AS Norge fortsette å anskaffe teknologi fra forrige årtusen, sier Øfsti.

Næringsministeren skal møte 100 bedrifter før jul. Turen startet i forrige uke, og denne uka har han brukt to dager i Innlandet. På reisen prioriterer han besøk som kan dele gode erfaringer og gi ham faglig påfyll i arbeidet knyttet til å skape flere jobber i hele landet, øke investeringene, øke fastlandseksporten med 50 prosent og kutte klimagasser = grønn vekst.

-Innlandet har en lang og stolt industrihistorie og et mangfoldig og spennende næringsliv der mye går til eksport. Nå vil jeg høre hvordan vi, sammen med bedriftene, kan få til et grønt skifte i industrien, sier Vestre.

Næringsdepartementet, Sverre Bjørnstad, direktør i Innovasjon Norge Innlandet og tre representanter fra Heidner deltok på besøket hos Hias i tillegg til Stanges ordfører og varaordfører og Løtens varaordfører.

Fakta om Hias-prosessen

Hias-prosessen er en biofilmbasert renseprosess som fjerner både fosfor og nitrogen biologisk. Karbon i avløpsvannet utnyttes effektivt for å drive prosessen. Dette eliminerer nærmest behovet for bruk av fellingskjemikalier for å fjerne fosfor, og reduserer behovet for innkjøpte karbonkilder for nitrogenfjerning betraktelig. Hias-prosessen legger svært godt til rette for gjenvinning av fosfor, og reell gjenvinningsgrad er over 95 prosent under norske forhold.